Deze website maakt gebruik van diensten van Google voor het tonen van advertenties en het bijhouden van bezoekersstatistieken. Google kan hiermee uw surfgedrag volgen. Zie voor meer informatie het privacybeleid van Google. Via Your Online Choices kunt u zich afmelden voor gepersonaliseerde advertenties. Deze melding verbergen.

Over PHPBoek

PHPBoek probeert te voorzien in een behoefte die de auteur had toen hij jaren geleden zelf begon met programmeren in PHP: internet staat vol met websites over PHP, maar waar begin je nu eigenlijk? Er zijn veel websites die allemaal een klein stukje uitleggen. Er zijn maar weinig websites die bij het begin beginnen. PHPBoek probeert dit gat op te vullen. Daarbij is PHPBoek in het Nederlands geschreven, om de programmeertaal PHP toegankelijker te maken voor Nederlandstaligen.

Over de auteur

PHPBoek is geschreven door Jasper Vries. Jasper heeft door de jaren heen een uitstekend begrip gekregen van niet alleen PHP, maar ook HTML, CSS, MySQL en JavaScript. Jasper is autodidact in deze talen en heeft zijn kennis opgedaan door zelfstudie via internet en verder veel gewoon uitproberen met het nodige vallen en weer opstaan.

Jasper is in 2001 begonnen met het maken van websites. In die begintijd werd hiervoor Microsoft Word 2000 gebruikt. Van programmeren was toen nog geen sprake. Toen het JavaScript van bezoekersteller iedere keer stuk ging bij het opslaan van een pagina in Word werd het toch langzaam tijd om HTML te leren. Het moet 2003 geweest zijn toen Word als WYSIWYG-editor werd ingeruild voor de HTML-editor 1st Page 2000. Na een uitstapje via een website in Macromedia Flash in 2004 (inderdaad, Macromedia was nog niet overgenomen door Adobe) werden in 2005 de eerste stappen met PHP gezet. 1st Page 2000 werd vrij snel daarna ingeruild voor Macromedia Dreamweaver (MX5 denk ik), waarbij altijd enkel de code-weergave is gebruikt. PHP is in eerste instantie gebruikt als vervanging voor HTML frames om het menu in een apart bestand te kunnen houden en toch een website zonder frames te kunnen maken. Kort daarna kwamen hier in 2005 de toepassing van loginscripts en MySQL databases bij.

In 2007 heeft Jasper zijn eerste Content Management Systeem (CMS) gebouwd in PHP. Dit systeem is in 2009 nogmaals toegepast voor een website, welke in 2018 nog steeds operationeel is. In 2010 heeft Jasper een nieuw CMS gebouwd, vanaf de grond af aan en wederom in PHP. Dit nieuwe CMS is voor een zevental websites ingezet, waarvan in 2018 nog zes in gebruik. Sindsdien is PHP nog voor vele andere toepassingen gebruikt, overigens niet altijd in de vorm van een website.

Tegenwoordig werkt Jasper als verkeerskundig ingenieur en gebruikt PHP professioneel voor van alles en nog wat om het werk efficiënter te maken, niet zelden voor dingen waarvoor PHP oorspronkelijk nooit bedoeld is. Wist je bijvoorbeeld dat de reistijden die worden weergegeven op Dynamische Route Informatie Panelen in Den Haag worden berekend door een PHP-programma dat door Jasper is geschreven?

Veel plezier met het doornemen van PHPBoek en succes met het maken van je website!

 

Jasper Vries